lördag 22 september 2018

Gästinlägg: Därför bör du äta mer vegetariskt

Efter fyra intensiva och lärorika år som förstelärare vid Bäckadalsgymnasiet har jag nu lämnat både gymnasieskolan och förstelärarrollen, för att undervisa i Jönköpings största högstadieskola. Här undervisar jag fem klasser i svenska och även en grupp i språkval, s k ”svenskengelska”.

Under de första veckorna har alla fyra niorna läst, granskat och analyserat en debattartikel om klimathotet av Pär Holmgren, för att sedan planera, skriva och bearbeta en egen debattartikel med någon koppling till Holmgrens text. Nästa vecka börjar de hålla sina argumenterande tal med samma budskap. I kommande inlägg beskriver jag och försöker utvärdera hela arbetsområdet. Eleverna har nu hunnit skriva många intressanta debattartiklar. Här är en av dem:

Därför bör du äta mer vegetariskt

Av Line Andersson, klass 9L i Junedalsskolan

Varför äter du egentligen kött? Eller kanske: varför äter du bara kött? Tänk nu efter. Vad åt du igår till frukost, lunch och middag? Kan du gissa vad du åt dagen innan det och alla andra dagar?

Jag tycker att vi borde äta mer vegetariskt och det kött vi äter borde vara svenskt och närproducerat.

Forskning visar att vi inte alls behöver äta så mycket kött som vi gör i Sverige och stora delar av världen idag. Köttkonsumtionen har dessutom ökat ännu mer på senaste tiden. Faktum är att du kan få i dig alla näringsämnen du behöver, förutom vissa essentiella aminosyror och vitamin B12, genom att äta en helt vegetarisk kost. Rött kött, allt utom fågel, är även bevisat cancerframkallande. Processade produkter såsom bacon, korv och rökt skinka är ännu farligare än rent kött. Rökta köttprodukter har bevisats öka risken för cancer i mag-tarmkanalen. Kött och köttprodukter med hög fetthalt är även dåliga för blodfetterna. Höga blodfetter ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Jag bor bokstavligen i en kohage där köttkor går och betar under hela sommarhalvåret. På vintern står de i ladugården. Jag har bott här hela mitt liv och jag har sett många små, små kalvar bli till stora fina tjurar för att sedan se dem bli hämtade av stora lastbilar för att möta sitt öde. Detta är en bra djurhantering, till och med för att vara i Sverige. Tänk dig då hur djuren i Danmark och Tyskland, utan de djurskyddslagar som vi har här, hanteras. Där är det till exempel helt okej att pumpa in antibiotika och en massa andra läkemedel i djuren i förebyggande syfte. Eller till exempel grisar som föds upp i Danmark och aldrig får gå ute, utan bara i en ladugård hela sina liv. Och inte nog med det. Alla kor transporteras levande. Det gör inte så mycket om det bara är en kort sträcka, men om det är från Polen och hela vägen hit plågar man djuren i flera dygn, för att sedan slakta dem.

Men vaddå? Vi människor är väl gjorda för att äta kött? Det har vi väl alltid gjort?

Exakt, vi är allätare. Inte köttätare. Vi är gjorda för att äta kött då och då, när vi lyckades fånga ett djur. Vi har aldrig ätit så mycket kött som vi gör idag. Det behöver vi inte heller.

Köttindustrin är inte bara skadlig för vår hälsa och för djuren. Den är även skadlig för miljö och klimat. Det börjar redan i kohagen. Där går kossorna och fiser och rapar ut metangas, som är en stark växthusgas. Sedan ska de ha foder. Detta är oftast gjort på olika baljväxter som sojabönor och annat. För att odla detta använder man traktorer som går på fossila bränslen och man använder konstgödsel. Det gör till exempel att ph-värdet i närliggande vattendrag sänks. När korna sedan har ätit och pruttat i något år transporteras de i en lastbil till ett slakteri. Efter det transporteras köttet vidare till en fabrik där det processas och paketeras i plast. Därefter fraktas det ut till affärerna där vi sedan köper det. Med allt detta vill jag säga att det tär extremt på jordens resurser att vi äter så mycket kött. Att producera kött kräver minst tio gånger större markyta än att odla vegetabiliska alternativ med motsvarande närings- och energiinnehåll.

I sin artikel Därför blir jag riktigt orolig av väderrekorden(Expressen, 2018-08-05) skriver Pär Holmgren: “Att bry sig om klimatet är som att betala hyra. Gör man inte det, har man till slut ingenstans att bo.”

Tänk efter: vilken ursäkt har du för att äta kött? Viktigast av allt: är du beredd att bryta dina vardagliga mönster med något mål vegetariskt i veckan?

Snälla, betala din hyra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar