torsdag 24 juli 2014

Fem böcker som täcker det mesta

Ofta måste jag leta, fråga och hitta fel ett tag innan jag hittar precis rätt fackbok, men ibland ramlar tipsen plötsligt över mig, som idag på Facebook, vilket naturligtvis inte är någon tillfällighet. Det är ju i det utvidgade kollegiet på nätet som tipsen finns. 

1. Under året som gick studerade vi i Stadsgårdsskolan Christian Lundahls Bedömning för lärande i Stadsgårdsskolan i samband med vårt skuggningsprojekt, där vi utgick från en formativ strategi. Ju mer jag läste Lundahl, desto mer nyfiken blev jag på Dylan William, som han refererar till. Jag läste hans Mathematics in the black box, som man inte alls måste vara mattelärare för att uppskatta, och blev förtjust. När jag fick tips om Williams bok Att följa lärande, köpte jag den och blev återigen förtjust. Den innehåller konkreta verktyg och exempel, och jag tycker den är lättare att koppla till min praktiska verksamhet än Bedömning för lärande. Det ska i ärlighetens namn sägas att Lundahls bok kan ha förberett läsningen av William. Lättläst och relevant är den i alla fall. Det som inte står i nämnda böcker finns på sidan Bedömning för lärande, där också Christian Lundahl förklarar de fem formativa strategierna i korta filmer. Mycket har jag redan testat, men jag vill utöka och systematisera mitt formativa arbetssätt, så den boken blir ett nödvändigt arbetsredskap i höst.

2. I vintras tipsade Hanna Stehagen om sin nya bok Språk i alla ämnen om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Den sätter in mina kunskaper om lässtrategier och formativa arbetssätt i ett större sammanhang, återigen i ett välstrukturerat och konkret format, en lättläst och överskådlig handbok över olika arbetssätt som underlättar för alla elever att nå målen. Här finns t ex genrepedagogik, isop-protokoll och reciprok läsförståelseundervisning. Boken är dessutom späckad med utvärderade (!) exempel från egen undervisning i olika stadier. Hannas modell för hur alla modeller och arbetssätt hänger samman har gett mig och många andra en aha-upplevelse. När Skolverket publicerade sitt material om språkutvecklande arbetssätt på sin hemsida, bestämde vi i Stadsgårdsskolan (som jag nu har lämnat) att nästa års kompetensutveckling ska ägnas åt detta. För att introducera arbetsområdet för mina arbetskamrater gjorde jag denna lilla presentation.

3. Som blivande gymnasielärare i svenska fick jag en fantastiskt passande present av två andra skrivande kollegor, när det nya läromedlet Svenska 1 Helt Enkelt av Lena Winqvist och Annika Nilsson damp ned i brevlådan. Förlagets idé är att varje gymnasieelev ska ha en egen bok, varför man förlägger heltäckande läromedel med texter och övningar att sovra bland till ett rimligt pris. Svenska 1 Helt Enkelt är verkligen heltäckande, och i sommar har jag gått igenom den noga för att överblicka kursinnehållet, särskilt retorik- och analysbegreppen och göra en grovplanering. Förutom att boken naturligtvis är välskriven och välstrukturerad, har den en läcker formgivning med många snygga illustrationer. Min favorit i innehållet - strukturnörd som jag är - är Verktygslådan med alla sina mallar och listor för till exempel hur man lägger upp sitt argumenterande tal eller hur man analyserar en novell.


4. Idag tipsade Anna Ericsson i Facebokgruppen Bedömning i gymnasieskolan (Välkomna till den!) om ett viktigt verktyg i vår myndighetsutövning: Att bedöma och sätta betyg av Marie Israelsson, Anders Jönsson och Anna Grettve. Nämnda grupp skapade vi när de nationella proven gav upphov till kniviga bedömningsdiskussioner. Enligt förlaget ger boken "god vägledning i hur man kan arbeta effektivt med formativ bedömning, betygsättning och betygsunderlag. Den ger också handfasta råd i hur man kan utveckla arbetsformer som fungerar i en lärares vardag". Förhoppningsvis binde den ihop formativ och summativ bedömning till en helhet. Undertiteln är Tio utmaningar i lärarens vardag, och bedömning är verkligen den stora utmaningen, särskilt när jag nu byter stadium, och ska tillämpa kurskrav som är nya för mig.

5. När jag fått iväg min beställning av senast nämnda bok, ramlade jag slutligen över det senaste tipset, och det är något som jag har saknat mycket länge. Ulrika Otterdahl i Facebookgruppen Digitala verktyg i svenskundervisning jublade över Patricia Diaz bok Webben i undervisningen. Äntligen en bra genomgång av digitala verktyg och sociala medier för oss som inte hittar och tillämpar lika fort och smidigt som alla andra. Ända sedan jag började experimentera med Facebookgrupper och Google Drive i undervisningen för några år sedan, har jag efterfrågat en sådan handbok, så den var jag naturligtvis också tvungen att beställa.

Var det något av dessa boktips som inte kom via Facebook? Nej, just det. Hoppas nu bara att jag hinner få och studera de sista två innan alla hjulen snurrar igång.

2 kommentarer:

  1. Tack för tipsen, Åsa. Har själv köpt hem Patriciasbok, ska börja lösa. Mucho pesetas blir det dock ifall man ska köpa in fem böcker själv, eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir lite pengar, men det är det värt. Om arbetsgivaren betalar, får jag ju inte kladda i böckerna.

      Radera