lördag 23 februari 2019

Noveller - ett arbetsområde i år 9

Nu har jag genomfört ett arbetsområde om noveller i alla fyra klasser i nian. Det liknade rätt mycket vad jag gjorde förra gången jag hade nior i svenska under läsåret 2012/2013, men elevhäftet är utökat med t ex länkar till Läxhjälp om uppbyggnad och Plugga svenska om gestaltande beskrivning. Jag har också kompletterat med en presentation. Det hela är verkligen inte så märkvärdigt, men jag är nöjd med resultatet hittills.


Först tittade och lyssnade vi på Stig Dagermans novell Att döda ett barn med Stellan Skarsgård som uppläsare. Bilden i filmen är suddig, men det är bara bra, eftersom jag vill att eleverna ska fokusera på orden. Efter några skriftliga läsförståelsefrågor, gick jag igenom novellkurvan och sedan fick eleverna analysera uppbyggnaden i Att döda ett barn.
Därefter tog jag fram ett tjugotal ganska korta noveller av olika svårighetsgrad. Jag hade lagt de lättaste i blå mappar, medelsvåra i gröna mappar och de svåraste i röda mappar. Efter ett tag justerade jag den indelningen i samråd med eleverna. De fick läsa så många noveller de hann med under några lektioner och analysera deras uppbyggnad utifrån de fyra stegen i bilden ovan. Sen gick jag igenom slutuppgiften att skriva en egen novell och vi såg vi på en tipsfilm från UR om att skriva novell och den här bilden från filmen fick ligga kvar när det var dags för eleverna att planera sin egen novell på papper:


De behövde en eller två lektioner till sin tankekarta, innan de påbörjade sin skrivprocesss i Google Drive. I början av de följande lektionerna, visade jag två filmer till, vilka båda tillförde något nytt:

Den sista ger en hel story som exempel och det finns en del 2 också, vilket gav avgörande inspiration för en och annan elev.


Debattävling!

Här har jag plockat, anpassat och kombinerat material som jag tidigare har använt i nian respektive i Svenska 1. Först "värmde" jag upp eleverna, som redan har argumenterat skriftligt tidigare, med ett par gemensamma muntliga övningar, inspirerade av Svenska 1 Helt Enkelt av Lena Winqvist och Annika Nilsson:

Våga ta ställning

Instruera eleverna att visa sin åsikt genom att lyfta båda händerna högt över huvudet om de håller med och hålla båda armarna nedåt om de inte håller med. Läs sedan upp en mängd påståenden, både lättsamma och lite mer laddade,  t ex "Jag gillar hundar" och "Jag oroar mig ofta". Jag läste upp alla trettio påståenden från Lenas och Annikas bok, men lade till denna själv: "Jag tyckte att somliga av påståendena var jobbiga".

För och emot

Ställ upp hela klassen på två led med lika många elever i varje. Det ena ledet är FÖR och det andra är EMOT. Läs upp en tes(åsikt). Den första eleven i FÖR-ledet anger ett argument för tesen och den första i EMOT-ledet anger ett motargument. Sedan ställer de sig sist i motsatta ledet. 
Exempel:
"Inför betyg från år fyra."
"Man får veta hur man ligger till."
"Man blir stressad och ger upp."

Debattlag

Dela in klassen i lag 1, 2, 3 och 4. Lag 1 och 2 respektive 3 och 4 måste vara ganska "likstarka", för de ska debattera mot varandra. Ge eleverna förslag till debattämnen och låt sedan lagen komma överens om varsitt ämne. Detta gick smidigt i de flesta av mina grupper, men i ett fall fick jag hjälpa till. De flesta fastnade för stora ämnen knutna till livsfrågor, som dödsstraff eller abort. Andra exempel är värnplikt och kvotering. Jag deklarerade för säkerhets skull på förhand att ämnen som "invandring" eller "hbtq" inte är okej, vilket inte gillades av alla. Mitt motiv är att jag inte kan medverka till att grupper känner sig utsatta. Ett beslut grundat på värdegrunden, helt enkelt.

Debattförberedelse

Se till att lagen arbetar på behörigt avstånd från sina motståndare. Instruera dem att nu samla argument och söka fakta som stödjer argumenten. Alla ska vara aktiva och ha egna papper med stödord. En i laget ska vara beredd att hålla i en inledning, där de inte bränner av sitt allra starkaste argument direkt. De behöver minst en timme till sin förberedelse efter att de har valt ämne. Det där med eget papper är viktigt! Det funkar liksom inte att skicka ett block mellan sig i stridens hetta...

Enligt det ursprungliga upplägget, som jag har hämtat från läromedlet Magasinet, ska lagen förbereda sig för två olika ståndpunkter, och sedan få dra lott om FÖR eller EMOT när debatten ska börja, men denna gång gjorde jag lite olika. Lagen fick helt enkelt lösa det själva. Några delade upp sig naturligt och några drog lott före förberedelsen.

Debattledare

Sondera bland lagen efter intresserade debattledare. Medan lag 1 och 2 debatterar, kan någon ur lag 3 eller 4 leda debatten. Bra tillfälle att träna, visa kunskaper och avlasta läraren.

Det går att både leda debatt och bedöma enskilda insatser samtidigt, men det är inte att rekommendera. I nian brukar det alltid finnas ett par elever, som gärna vill leda en debatt när de inte deltar själva.

Debattdags

Möblera ett långbord i mitten av klassrummet med lagen mitt emot varandra. De kan sitta rätt trångt. I vardera kortänden sitter debattledare med talarlista och bedömande lärare med bedömningsmatriser. Övriga elever sitter på bänkar eller står runtomkring. De är domare och publik. Förklara reglerna: endast sakliga inlägg och bara när man får ordet. Här följer instruktion till debattledaren.
  1. Lotta FÖR och EMOT om det behövs.
  2. Be FÖR-laget att hålla sin inledning.
  3. Be MOT-laget att hålla sin inledning.
  4. Förklara ordet fritt, skriv upp namn på talarlistan och fördela ordet i tur och ordning.
  5. När debatten upprepar sig eller ebbar ut, sätt streck. Det innebär att alla som så önskar begär ordet en sista gång, varefter debatten förklaras avslutad.
  6. Efter sista inlägget, låt publiken rösta om vilket lag som argumenterade bäst.


Epilog

Lugna och eventuellt trösta eleverna. Delge inte någon bedömning samma dag. Bjud gärna på muffins.

söndag 17 februari 2019

Checklista för text, ej genrespecifik

Denna lista rafsade jag ihop lite snabbt när niorna började bli klara med sina noveller i Google Drive. Förutom den individuella responsen om dramaturgi och annat som hör novellen till, upptäckte jag att elevernas i övrigt fina texter innehöll en rad formella fel, många av dem säkerligen möjliga att upptäcka själv för skribenten. Jag skrev därför raskt in en checklista som kommentar i de flesta dokument jag inte redan hade givit detaljerad respons. Sen slog det mig att nån annan lärare kunde ha glädje av listan. Bra tips till nya kollegor, inspiration och chans till förbättringstips från äldre kollegor. Det sista fick jag erfara med besked, kanske inte på det sätt jag hade önskat. Efter ganska skarp ordväxling och därefter, i mitt tycke alltför massiv, uppbackning, raderade jag mitt inlägg, men jag har nu tänkt till, delvis omformulerat och även kompletterat min checklista, som kommer här. Planka, ändra, ta bort och lägg till. Tipsa gärna om förbättringar och tack för hjälpen!

När du är klar, kontrollera att du har fixat följande:

  1. Ditt eget namn i sidhuvudet.
  2. En intresseväckande titel.
  3. Styckeindelningen. Infoga blankrad eller gör insteg. Att bara byta rad kallas hybridstycke, och är inte okej. Kontrollera att du byter stycke på rätt ställe och att styckena känns lagom långa.
  4. Layouten i övrigt. Ser fördelningen av text och sidbrytningar samt val av teckensnitt lugna och snygga ut?
  5. Innehållet och den röda tråden. Läs igenom lugnt, helst högt, och kontrollera att allt hänger ihop på ett begripligt sätt. När du läser högt, hittar du massor av småfel också.
  6. Får du fram vad du vill ha sagt eller är det otydligt någonstans?
  7. Är det tjatigt eller övertydligt någonstans?
  8. Tempus. Blanda inte presens(nutid) och preteritum(dåtid) huller om buller.
  9. Ta bort talspråk, t ex "dom", "de va", "medans" eller "kolla".
  10. Försök hitta och rätta felaktiga hopskrivningar, t ex "tillslut", "påväg" eller "iallafall".
  11. Försök hitta och rätta felaktiga särskrivningar, t ex ""Amerika resan" eller "storstads bullret".
  12. Försök hitta och rätta satsradningar. Om du är osäker, använd bara kommatecken i uppräkningar, s k triader, t ex "Jag köpte tomater, gurka och sallad".
  13. Kontrollera att du har stor bokstav i början av varje mening och alla namn, även efternamn. Ta för vana att försöka skriva rätt från början hellre än att bara rätta i efterhand. Då gör du färre missar.
  14. Kontrollera och rätta även övriga slarvfel och alla stavfel som du kan upptäcka.