söndag 5 mars 2017

Exempeltal i Svenska 3: Hjälp Sydamerikas hjärta att slå

(Denna text är ett exempeltal till en uppgift i Svenska 3: att hålla ett övertygande tal till förmån för en låntagare på kiva.org) Även nästa inlägg är ett exempeltal, denna gång till tvåorna om realismen.


Har glaset på mobilen spruckit? Kliar etiketten i kalsongerna? Var du tvungen att skrapa framrutan i morse?
Lyft blicken en stund från dina löjliga ilandsproblem och se ut över världen. Fattigdomen minskar, men en miljard lever fortfarande i extrem fattigdom. Det handlar om män, kvinnor och barn, människor som du och jag, som försöker överleva på mindre än sexton kronor om dagen. För många är det litet som  behövs för att de ska ta steget ur extrem fattigdom till ett litet bättre liv. Många, många fler har det lite bättre, men räknas ändå som fattiga, eftersom de måste kämpa för att få dagen att gå ihop.
I en reklamfilm för mikrolånsorganisationen Kiva berättas om kaffebonden Pedro i Bolivia. Pedro har två kor. Med dem plöjer han sin lilla åker. Han klarar sig precis. Sen dör den ena kon av hög ålder. Pedro har inte råd att köpa en ny. Nu kan han bara plöja hälften av åkern, och kan bara skörda och sälja hälften så mycket kaffebönor. Med hjälp av flera mikrolån via Kiva kan Pedro köpa en traktor. Nu kan han producera tio gånger mer kaffebönor än från början, och familjen har fått ett bättre liv. På detta sätt kan du och jag och vem som helst göra något meningsfullt. Vi kan göra skillnad, och vi kan göra det nu. Du kan till exempel låna ut tjugofem dollar till Vilma i Paraguay.
Paraguay – Sydamerikas hjärta - ligger inklämt mellan sina rika grannar Argentina och Brasilien. Det arma landet styrdes med järnhand i tre och ett halvt decennium av diktatorn Alfredo Stroessner innan han störtades 1989. Man hamnade på efterkälken och kämpar fortfarande med korrruption och svart knarkekonomi. Paraguay är ett av världens fattigaste länder. Av knappt sju miljoner invånare lever en och en halv miljon i fattigdom, dvs, de har nätt och jämnt så att de klarar sig. Var tionde lever i extrem fattigdom på mindre än 1,9 dollar/dag. Många av dem bor i utkanterna av huvudstaden Asunción, där stora slumområden har vuxit fram. Det gör även Vilma.
Vilma är en hårt arbetande ung kvinna. På förmiddagarna passar hon upp i en välbeställd familj i en finare del av staden. Sen byter hon om, skyndar sig hem och börjar baka piroger, som hon friterar och säljer på gatan till sent på kvällen eller tills de tar slut. Hon bor fortfarande hemma hos sina föräldrar, men drömmer om att få råd att gifta sig med sin pojkvän och bilda familj. För att det ska bli möjligt behöver hon ett startkapital, så hon kan bygga ut sin pirogverksamhet och klara sig på den. Så länge som hon jobbbar som hembiträde, kan hon inte bilda familj. Allt detta vet Vilma, och hon är beredd att jobba hårt tills hon har betalat tillbaka lånet. Som tur är har Vilma stöd av den nybildade gruppen Esperanza, som ansöker om lån tillsammans. De är nitton medlemmar, som alla driver varsin liten verksamhet. De ställer upp för varandra i vått och torrt. Enade de står. Splittrade de faller.
Visst. Det finns alltid en liten risk att du inte får tillbaka dina pengar, men 97 % av Kivas låntagare betalar tillbaka, och tänk efter: tjugofem dollar är inte mycket för dig, i svenska pengar bara cirka 245 kronor. Du har råd att riskera den summan, men tillsammans med andras bidrag gör dina pengar stor skillnad för Vilma och hennes vänner.
Många FN-rapporter visar att stöd till kvinnor är det mest effektiva stödet. Det är oftast kvinnorna som har ansvar för hela familjen, både barn och gamla. När både kvinnor och män tjänar pengar, orkar familjen lyfta sig ur fattigdom. Det finns ett gammalt talesätt som lyder: ”Hjälp en man och du hjälper en människa. Hjälp en kvinna och du hjälper en hel by.”
Nu ligger bollen hos dig. Du har chansen att hjälpa fler att ta steget ur fattigdom till ett bättre liv. Om du lånar ut 25 dollar till kvinnogruppen Esperanza, ger du hopp till hela gruppen, deras föräldrar, deras syskon, deras män och deras barn. 800 000 små företag över hela världen har fått stöd genom Kiva.

Gör något meningsfullt. Gör skillnad. Gör det nu. Hjälp Sydamerikas hjärta att slå.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar